×

Welke vragen spelen bij huurders?

Blogbericht

Ik ga een woning huren

U gaat voor het eerst een huis huren. Wat zijn de regels? Waar moet ik als huurder aan voldoen en, zeker zo belangrijk, wat mag ik van mijn verhuurder verwachten? In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen.

Vrije sector of sociaal?

Vrije sector, particulier of sociaal huren? Wat is het verschil eigenlijk? Het belangrijkste verschil zit hem in de prijs. De termen vrije sector en particulier huren worden gebruikt voor dezelfde woningen. Er zijn twee typen verhuur te onderscheiden; vrije sector of sociaal. De 1e maand huur (kale huurprijs) die u betaalde toen u in uw huidige woning ging wonen, bepaalt of u een sociale-huurwoning hebt of niet. Dit is de aanvangshuurprijs. Was die hoger dan de huurliberalisatiegrens van toen? Dan is het huurcontract geliberaliseerd (vrije-sectorwoning). Maar wat is het verschil eigenlijk? Het belangrijkste verschil zit hem in de prijs.

Heb ik recht op huurtoeslag?

Of u huurtoeslag krijgt, hangt van verschillende factoren af. Zo mag uw inkomen en/of vermogen niet te hoog zijn. Woont u samen? Dan wordt er ook gekeken naar het inkomen van uw partner. Een andere factor die van groot belang is, is uiteraard de huurprijs. Die mag in het jaar 2019 niet boven de € 720,42 liggen (wanneer u boven de 23 jaar bent of een thuiswonend kind hebt). Dit bedrag bestaat uit de kale huur, plus de servicekosten die gerekend worden. Let op, de prijzen worden jaarlijks geïndexeerd en kunnen veranderen. Of u recht heeft op huurtoeslag kan dus per jaar verschillen. Houdt alle wijzigingen daarom goed in de gaten op www.belastingdienst.nl.

“Samenwerking met de gehele club van CS Wonen ervaren wij als erg plezierig. Wij worden met onze producten geheel ont-zorgt. Op zeer vakkundige en professionele wijze worden wij geïnformeerd en/of voorzien van informatie. Daarnaast staat klantvriendelijkheid bovenaan.”

  • GijzenGroep BV
  • Wat zijn mijn plichten en rechten als huurder?

    Uiteraard moet u de huur betalen. Daarnaast moet u zich als een “goed huurder” gedragen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat u de woning bij beëindiging van het huurcontract in oude staat wordt opgeleverd.

    Reparaties en onderhoud huurwoning

    Zijn er kleine reparaties nodig aan het huis? Dan komen die voor rekening van de huurder. Denk hierbij aan het vastschroeven van loszittende onderdelen, het vervangen van een kraanleertje of het ontstoppen van het toilet. Grote reparaties, zoals buitenschilderwerk, vervanging van een complete kraan of CV installatie komen voor rekening van de verhuurder.

    Opzeggen van de huur

    De huur opzeggen mag binnen de geldende opzegtermijn, die in het huurcontract is bepaald. Wilt u toch eerder opzeggen? Ga dan in gesprek met de verhuurder om te kijken of u er gezamenlijk uit kunt komen. De verhuurder mag de huur niet zomaar opzeggen, of dit mag hangt af van het type contract. In sommige gevallen kan het bijvoorbeeld zijn dat hij zelf de woning dringend nodig heeft. Ook kan hij uiteraard de huur opzeggen wanneer er sprake is van wanprestatie: de huur wordt herhaaldelijk niet betaald, de woning wordt slecht of niet onderhouden of de huurder creëert herhaaldelijk overlast.

    Vragen over het huren van een woning? Laat het ons weten!

    Er zijn veel regels waar u mee te maken krijgt als u een woning gaat huren. Daarnaast zijn de regels ook regelmatig aan verandering onderhevig. Het is belangrijk dat u goed uitzoekt wat uw rechten en plichten zijn, voordat u een woning gaat huren. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of heeft u een vraag over een huurwoning uit ons aanbod? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0165-870000 of info@cswonen.nl, wij helpen u graag verder!

    Altijd een ruim aanbod aan huurwoningen Mogelijkheid om uw woning direct te verhuren Complete ontzorging in verhuur van uw woning Ruimte voor maatwerk, niets is onmogelijk