Ik ga een woning huren
U gaat voor het eerst een huis huren. Wat zijn de regels? Waar moet ik als huurder aan voldoen en, zeker zo belangrijk, wat mag ik van mijn verhuurder verwachten? In dit artikel geven we antwoord op de belangrijkste vragen.
Vrije sector of sociaal?
Vrije sector, particulier of sociaal huren? Wat is het verschil eigenlijk? Het belangrijkste verschil zit hem in de prijs. De termen vrije sector en particulier huren worden gebruikt voor dezelfde woningen. Er zijn twee typen verhuur te onderscheiden; vrije sector of sociaal. De 1e maand huur (kale huurprijs) die u betaalde toen u in uw huidige woning ging wonen, bepaalt of u een sociale-huurwoning hebt of niet. Dit is de aanvangshuurprijs. Was die hoger dan de huurliberalisatiegrens van toen? Dan is het huurcontract geliberaliseerd (vrije-sectorwoning). Maar wat is het verschil eigenlijk? Het belangrijkste verschil zit hem in de prijs.
Heb ik recht op huurtoeslag?
Of u huurtoeslag krijgt, hangt van verschillende factoren af. Zo mag uw inkomen en/of vermogen niet te hoog zijn. Woont u samen? Dan wordt er ook gekeken naar het inkomen van uw partner. Een andere factor die van groot belang is, is uiteraard de huurprijs. Die mag in het jaar 2019 niet boven de € 720,42 liggen (wanneer u boven de 23 jaar bent of een thuiswonend kind hebt). Dit bedrag bestaat uit de kale huur, plus de servicekosten die gerekend worden. Let op, de prijzen worden jaarlijks geïndexeerd en kunnen veranderen. Of u recht heeft op huurtoeslag kan dus per jaar verschillen. Houdt alle wijzigingen daarom goed in de gaten op www.belastingdienst.nl.